top of page
MeetFit

Słyszeliście kiedyś o Buddha Bowl?


Słyszeliście kiedyś o Buddha Bowl? Miska Buddy lub też miska mocy to danie, składające się z wielu różnych składników, najczęściej podawane w dużej misce. Odpowiednio zbilansowana miska Buddy to prawdziwa miska zdrowia, zawierająca cenne wartości odżywcze i mająca na celu nasze dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Posiłek w stylu Buddha Bowl jest bardzo sycący, smaczny i zdrowy, doskonale sprawdzi się na obiad, lunch czy kolację.


Prawidłowo skomponowaną miskę Buddy powinny wypełniać:

  • w ¼ produkty zbożowe,

  • w ¼ produkty białkowe,

  • w ½ warzywa i dodatki.

Można używać dowolnych składników, które mogą być przyrządzone w dowolny sposób: surowe, gotowane, pieczone, smażone czy grillowane. Warto wybierać warzywa o różnych kolorach i konsystencjach, bardzo dobrze komponują się ze sobą składniki chrupiące z miękkimi i soczystymi. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, warto łączyć ze sobą naprawdę odmienne produkty i testować nowe smaki.


Dzisiaj dzielimy się przepisem na naszą miskę Buddy w dwóch wydaniach: wegetariańskim z tofu oraz mięsnym z pieczoną piersią z kaczki.


Na jedną porcję wersji z tofu potrzebujesz:


  • 1/3 brokułu 150 g;

  • 6 pomidorków koktajlowych lub paprykowych 120 g;

  • ½ opakowania tofu naturalnego* 90 g;

  • 5 łyżek groszku zielonego konserwowego 80 g;

  • 4 łyżki ciecierzycy z zalewy 80 g;

  • ½ awokado 50 g;

  • 2 łyżki ryżu jaśminowego 30 g;

  • 2 łyżki soku z cytryny 10 g;

  • łyżkę sosu sojowego 10 g;

  • świeży rozmaryn z jednej łodygi 5 g;

  • 1 ząbek czosnku 5 g;

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek 10 g;

  • 1/3 łyżeczki czarnuszki 4 g;

  • łyżeczkę tymianku 4 g;

  • ½ łyżeczki rozmarynu 2 g;

  • ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 g;

  • sól, pieprz do smaku 2 g.

Sposób przygotowania:


1. Przygotuj różyczki brokułu i ugotuj je na parze lub w wodzie.

2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Ciecierzycę i groszek odcedź, przepłucz, dopraw łyżeczką oliwy, połową łyżeczki tymianku, bazylią, solą i pieprzem.

4. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

5. Awokado pokrój w paseczki.

6. Przygotuj marynatę do tofu: wymieszaj sos sojowy, łyżeczkę oliwy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę łyżeczki tymianku, rozmaryn, sól i pieprz. Do powstałej marynaty dodaj pokrojone w kostkę tofu. Jeśli masz czas marynuj je przez godzinę w chłodnym miejscu, jeśli nie to kilka minut. *Możesz kupić gotowe tofu marynowane z tymiankiem np. firmy goVege dostępnej w Biedronce.

7. Na patelnię wrzuć tofu z marynatą i smaż chwilę, aż się przyrumieni.

8. Na środek miski wyłóż ryż, a następnie obok siebie wykładaj: ciecierzycę i groszek, przekrojone na pół pomidorki, tofu, brokuł i awokado.

7. Całość skrop cytryną i posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz świeżym rozmarynem, awokado posyp czarnuszką.


W wersji mięsnej zamiast tofu użyj piersi z kaczki bez skóry (ok. 130 g), zamarynuj ją tak samo jak tofu i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Polecamy piec z funkcją pary, wtedy mięso jest miękkie i soczyste, jeśli nie masz piekarnika parowego, połóż na dnie naczynie z wodą lub po prostu użyj funkcji termoobieg.


Smacznego! :)


Ilość porcji: 1

Czas przygotowania: 20 minut

Wartości odżywcze Buddha Bowl z tofu: 647,5 kcal B/T/W 28,3 g/26,8 g/61,9 g

Wartości odżywcze Buddha Bowl z kaczką: 761,1 kcal B/T/W 56,9 g/25,8 g/60,2 g.


 

#buddhabowl#healthybowl#miskabuddy#miskamocy#zdrowamiska#miskazdrowia#przepisnabuddhabowl#zdrowyobiad#pomysłnazdrowyobiad#zdrowadieta#dieta#zdroweodchudzanie#jedzzdrowoichudnij#jedzzdrowoikolorowo#zdroweprzepisy#zdrowejedzenie#zdrowystylżycia#zdrowakuchnia#zdrowegotowanie#fitprzepisy#fitjedzenie#wegetariańskiobiad#mięsnyobiad#miskamocyzkaczką#kaczkanaobiad#kaczka#tofu#buddhabowlztofu#pomysłnatofu#pomysłnakaczkę#wegeobiad#obiadbezmięsa#bezmięsnyobiad#vegeobiad#vegeprzepis#przepisywegetariańskie#pomysłnatofu#wegetariańskiepomysły#wegetariańskiedanie

47 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentarios


bottom of page