Święta, kwarantanna i inne sytuacje uniemożliwiają nam niekiedy kupno świeżego i dobrego chleba. Ale wystarczy tylko kilka składników i można upiec sobie chlebek w domu. Ten przepis jest naprawdę prosty, wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać, odczekać, aż ciasto wyrośnie i upiec. Oto przepis na prosty, pszenny chleb na drożdżach, którego nie trzeba wyrabiać ⤵
Potrzebujesz:
4 szklanki mąki pszennej 500 g;
5 łyżek płatków owsianych 50 g,
2 łyżki nasion słonecznika 20 g;
1 łyżkę pestek dyni 10 g;
2 łyżeczki nasion lnu 10 g;
1 łyżeczkę cukru 5 g,
1 łyżeczkę soli 6 g;
1/3 opakowania drożdży piekarskich 25 g;
2 szklanki ciepłej wody 500 ml.
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokruszone drożdże oraz dodatki w postaci nasion umieść w misce i wymieszaj. Możesz użyć dowolnych dodatków np. żurawiny i orzechów, chleb na pewno wyjdzie pyszny.
Zalej całość ciepłą wodą i dobrze wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie znowu wymieszaj i odstaw na 40 minut. Pod koniec czasu włącz i nagrzej piekarnik.
Przełóż masę do formy i piecz w 220 stopniach około godziny bez termoobiegu, pilnuj, aby chleb za bardzo się nie przyrumienił.
Domowy bochenek chleba gotowy!
Smacznego! :)
Czas przygotowania: 120 minut.
Wartości odżywcze całego bochenka: 2165,2 kcal B/T/W 76,6 g/29,5 g/386,7 g Wartości odżywcze w 100 g: 192,46 kcal B/T/W 6,8 g/2,6 g/ 34,37 g.
#zdrowadieta#dieta#zdroweodchudzanie#jedzzdrowoichudnij #jedzzdrowoikolorowo #zdroweprzepisy#zdrowejedzenie#zdrowystylżycia#zdrowakuchnia#zdrowegotowanie#fitprzepisy#fitjedzenie #domowychleb #przepisnadomowychleb #przepisnachleb #prostychlebnadrożdżach #prostyprzepisnachleb #wypiekaniechleba #domowychlebek #chlebbezwyrabiania #szybkiprzepisnachleb
Comments