top of page
MeetFit

Pszenny chleb na drożdżach, którego nie trzeba wyrabiać


Święta, kwarantanna i inne sytuacje uniemożliwiają nam niekiedy kupno świeżego i dobrego chleba. Ale wystarczy tylko kilka składników i można upiec sobie chlebek w domu. Ten przepis jest naprawdę prosty, wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać, odczekać, aż ciasto wyrośnie i upiec. Oto przepis na prosty, pszenny chleb na drożdżach, którego nie trzeba wyrabiać ⤵


Potrzebujesz:

  • 4 szklanki mąki pszennej 500 g;

  • 5 łyżek płatków owsianych 50 g,

  • 2 łyżki nasion słonecznika 20 g;

  • 1 łyżkę pestek dyni 10 g;

  • 2 łyżeczki nasion lnu 10 g;

  • 1 łyżeczkę cukru 5 g,

  • 1 łyżeczkę soli 6 g;

  • 1/3 opakowania drożdży piekarskich 25 g;

  • 2 szklanki ciepłej wody 500 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, pokruszone drożdże oraz dodatki w postaci nasion umieść w misce i wymieszaj. Możesz użyć dowolnych dodatków np. żurawiny i orzechów, chleb na pewno wyjdzie pyszny.

  2. Zalej całość ciepłą wodą i dobrze wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.

  3. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

  4. Po tym czasie znowu wymieszaj i odstaw na 40 minut. Pod koniec czasu włącz i nagrzej piekarnik.

  5. Przełóż masę do formy i piecz w 220 stopniach około godziny bez termoobiegu, pilnuj, aby chleb za bardzo się nie przyrumienił.

  6. Domowy bochenek chleba gotowy!

Smacznego! :)

Czas przygotowania: 120 minut.

Wartości odżywcze całego bochenka: 2165,2 kcal B/T/W 76,6 g/29,5 g/386,7 g Wartości odżywcze w 100 g: 192,46 kcal B/T/W 6,8 g/2,6 g/ 34,37 g.

 

42 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page