Warzywne pasty do chleba to zdrowa i przepyszna alternatywa dla masła . Jeśli zmagasz się z podwyższonym cholesterolem albo po prostu chcesz ograniczyć w swojej diecie spożycie tłuszczów nasyconych, ten przepis jest właśnie dla Ciebie . Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli smakuje znakomicie ze świeżym chlebem, ale również jako dip z krakersami, grissini czy chrupkim pieczywem. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, przekąskę i zrobi furorę wśród gości na domowych przyjęciach.
Przepis na kanapkową pastę z czerwonej fasoli:
Potrzebujesz:
1 puszkę czerwonej fasoli konserwowej 240 g;
1,5 łyżki keczupu 22 g;
1 łyżkę oliwy z oliwek 10 g;
garść liści pietruszki 3 g;
3 ziarna kolendry 3 g;
½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 g;
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 g;
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej 2 g;
szczyptę mielonej papryki chili 2 g;
szczyptę soli 2 g;
szczyptę pieprzu 2 g.
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsącz, opłucz i przełóż do naczynia blendera wraz z pozostałymi składnikami.
2. Zmiksuj na gładką pastę.
Jeśli nie masz w domu mielonej kolendry, możesz ją pominąć i dodać trochę więcej kuminu. Keczup możesz zastąpić np. koncentratem pomidorowym.
Z podanych składników wyjdzie ilość, jak w słoiczku na zdjęciu, czyli 3 sycące porcje.
Smacznego!
Wartości odżywcze jednej porcji ok. 100 g: 117,5 kcal B/T/W 5,1 g/4,4 g/10,3 g.
Wartości odżywcze w całości: 352,5 kcal B/T/W 15,2 g/13,2 g/30,8 g.
#pastakanapkowa#pastazczerwonejfasoli#pastafasolowa#wegetariańskiesmarowidło#smarowidłodochleba#nakanapkę#wegetariańskapastakanapkowa#wegesmalec#smaleczfasoli#zdrowakanapka#pomysłnakanapkę#zdrowadieta#dieta#zdroweodchudzanie#jedzzdrowoichudnij#jedzzdrowoikolorowo#zdroweprzepisy#zdrowejedzenie#zdrowystylżycia#zdrowakuchnia#zdrowegotowanie#fitprzepisy#fitjedzenie#fitkanapka
Comments