Kanapki nie muszą być nudne! Spróbuj pysznej i zdrowej kanapki z burakiem w roli głównej. Burak jest pełen witamin i składników mineralnych, zawarte w nim barwniki (antocyjany, betanina) są bardzo silnymi antyoksydantami, dzięki czemu to cudowne warzywo wspomaga naszą odporność, układ krwionośny i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe . Oprócz walorów zdrowotnych burak jest niezwykle smaczny i znakomicie komponuje się z białymi serami i orzechami . Kanapki sprawdzą się np. jako zdrowa i lekka kolacja .
Na jedną kanapkę potrzebujesz:
1/2 małego buraczka 50 g;
1 kromkę chleba żytniego razowego 30 g;
1 łyżkę koziego twarożku kanapkowego 20 g;
kilka listków rukoli 4 g;
łyżeczkę nasiona słonecznika 3 g;
szczyptę soli 1 g;
szczyptę pieprzu 1 g.
Sposób przygotowania:
Kromkę chleba posmaruj kozim twarożkiem kanapkowym.
Połóż na niej kilka listków rukoli.
Wcześniej upieczonego lub ugotowanego buraczka obierz i pokrój na cienkie plasterki, ułóż na kromce (jeśli burak nie jest świeżo zrobiony, warto go podgrzać, żeby był ciepły).
Łyżeczkę pestek słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi kanapkę.
Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Buraczki najlepiej upiec lub ugotować na parze w większej ilości, trzymać w lodówce i wykorzystywać do różnych dań. Buraczki gotuj na parze lub upiecz ze skórką w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, do miękkości (30 - 60 minut, w zależności od wielkości buraków). Sprawdzaj, czy są gotowe za pomocą wbijanego w środek widelca.
Smacznego! :)
Wartości odżywcze jednej kanapki: 142,2 kcal B/T/W 5,6 g/4,3 g/18,1 g.
#zdroweśniadanie#przepisnaśniadanie#zdrowakolacja#pomysłnakolację#lekkakolacja#zdrowaprzekąska#fitlunch#burak#burakjestzdrowy#kanapkazburakiem#kanapkazkozimserkiem#kanapkazkozimserkiemburakiemrukoląprażonymipestkamisłonecznika#rukola#zdrowakanapka#fitkanapka#zdrowejedzenie#zdroweprzepisy#fitprzepisy#fitjedzenie#jedzzdrowo#jedzkolorowo#jedzichudnij#zdrowienatalerzu#kanapki.
Comments