Jesienne, rozgrzewające kaszotto dyniowe to doskonały pomysł na zdrowy obiad w wersji wegetariańskiej.
Potrzebujesz:
2 szklanki bulionu wegetariańskiego 500 ml;
dynia ok. 300 g;
pół cukinii ok. 150 g;
pół bakłażana ok. 100 g;
4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej 80 g;
3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 45 g;
2 odsączone suszone pomidory w oleju z ziołami 30 g;
1 ząbek czosnku;
2 łyżeczki liści pietruszki;
pół łyżeczki oregano;
pół łyżeczki majeranku;
pół łyżeczki tymianku;
łyżeczkę mielonej papryki słodkiej wędzonej;
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Dobrą dynię np. hokkaido umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Bulion wegetariański rozpuść w dwóch szklankach wody i przelej do głębokiej patelni. Zagotuj.
Dynię, przepłukaną kaszę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do bulionu.
Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min., co jakiś czas przemieszaj.
W międzyczasie umyj cukinię i bakłażana, cukinię obierz, pokrój warzywa w półksiężyce, następnie dodaj na patelnię. Przemieszaj i duś pod przykryciem przez 5 min.
Suszone pomidory odsącz z zalewy, a fasolkę odsącz i przepłucz wodą. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj składniki na patelnię.
Dodaj wszystkie przyprawy i duś całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 min. Jeśli kaszotto jest zbyt rzadkie, pod koniec odkryj, aby woda nieco odparowała.
Przełóż kaszotto na talerz i posyp pietruszką.
Gotowe! Smacznego :)
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30 min.
508,8 kcal B/T/W 19 g/8,3 g/72,6 g
Kaszotto będzie świetnie smakować również z dodatkiem sera fety albo mięsa np. kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.
#dieta #zdrowadieta #dietawegetariańska #zdrowejedzenie #wegetariańskiejedzenie #zdroweprzepisy #zdrowyprzepis #warzywa #kaszotto #dynia #jesień #jesiennekaszotto #dyniowekaszotto #rozgrzewającekaszotto #kolorowejedzenie #jedzzdrowoichudnij #zdrowienatalerzu #wegetariańskieprzepisy #wegeprzepis #wegekaszotto #kaszottowegetariańskie
Comments