top of page

Jajka: zdrowe, czy nie?

  • Zdjęcie autora: MeetFit
    MeetFit
  • 5 gru 2020
  • 2 minut(y) czytania

Jajka na śniadanie? Jedni powiedzą, że zdrowe, inni, że nie, bo cholesterol, to w końcu można je jeść czy nie?


Owszem, jajka są bogate w cholesterol, dokładniej mówiąc, żółtko jajka zawiera cholesterol i kiedyś istniały obawy, że spożycie jajek może powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Jednakże nie ma jednoznacznych dowodów na to, że jajka bezpośrednio przyczyniają się do znacznego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi i do zwiększonej zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe.

Cholesterol we krwi pochodzi z dwóch źródeł: częściowo produkowany jest przez organizm, a częściowo pochodzi z pożywienia. W większości przypadków, gdy spożycie cholesterolu w diecie wzrasta, organizm kompensuje to poprzez zmniejszenie produkcji cholesterolu. Z kolei, kiedy spożycie cholesterolu spada, to zwiększa się jego wytwarzanie przez organizm. Istnienie tego mechanizmu kompensacyjnego jest powodem, dla którego zmiany w spożyciu cholesterolu w diecie mają naprawdę niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi :).

Natomiast dowiedziono, że głównym czynnikiem determinującym poziom cholesterolu LDL we krwi jest spożywanie dużej ilość nasyconych kwasów tłuszczowych z różnych źródeł, złe nawyki żywieniowe w ogóle oraz brak ruchu.

Jaja z całą pewnością są produktem zdrowym i mają wiele zalet. Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz A, E, D i K, zawierają prozdrowotne antyoksydanty, kwas foliowy i żelazo. Dodatkowo, jaja zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy (materiał budulcowy białka) w niemalże doskonałych proporcjach, co oznacza, że białko jaja może być bardzo efektywnie wykorzystywane przez organizm.

Wiele osób zastanawia się, czy dobrze jeść jaja codziennie. Odpowiedź to: jajko dziennie będzie dobre dla niektórych osób, ale nie dla wszystkich, zależy to od diety i zwyczajów żywieniowych danej osoby w ogóle oraz od stanu zdrowia. Umiarkowane ilości każdego pokarmu mogą być elementem zrównoważonej i odżywczej diety. Niestety, bardzo często źle rozumiemy tę zasadę i zamiast ograniczać, eliminujemy całkowicie lub jemy za dużo. Według WHO większość zdrowych dorosłych może spokojnie jeść 10 lub więcej jajek tygodniowo bez żadnych negatywnych skutków. Jedno jest pewne, nadmierne spożycie jaj - podobnie jak nadmierne spożycie jakiejkolwiek innej żywności - jest nierozsądne.



 

Comments


meetfit
Obszar roboczy 1 kopia 6_5X.png
bottom of page