Tym przepisem po prostu muszę się podzielić. Co powiecie na murzynka w wersji fit?
Powiem tylko tyle, to ciasto to petarda! Jest banalne i szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne, słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Dokładnie te słowa przychodzą mi do głowy, kiedy o nim myślę. Fit murzynek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, na pewno przypadnie do gustu łasuchom dbającym o linię! Nie będę Cię dłużej przekonywać, zobacz jak prosto przyrządzić to ciasto, zabieraj się do pieczenia, a potem spróbuj i sam/a oceń! :)
POTRZEBUJEMY:
255 g ugotowanej czerwonej fasoli (jedna puszka);
100 g banana (jedna, średniej wielkości sztuka);
160 g całych jaj (3 sztuki);
9 g oleju kokosowego (1 łyżeczka);
20 g suszonych daktyli;
20 g kakao (2 łyżki);
20 g erytrytolu (2 łyżki);
10 g cynamonu (2 łyżeczki);
5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka);
szczypty soli.
FIT MURZYNEK KROK PO KROKU:
1) Przerzuć fasolę z puszki na sitko i przepłucz dokładnie wodą. Następnie wrzuć umytą fasolę do dużej miski.
2) Do miski dodaj: pokrojonego w plasterki banana, całe jaja, olej kokosowy, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, kakao, erytrytol, cynamon, sodę i szczyptę soli.
W tym momencie twój fit murzynek powinien wyglądać tak:
3) Na razie ciasto wygląda mało apetycznie, dlatego teraz wyjmij blender oraz ustaw piekarnik na 180 stopni.
4) Przygotuj sobie foremkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kucharski tip: przypnij papier spinaczami do prania, będzie łatwiej przelać masę. Nie zapomnij ich zdjąć przed włożeniem blaszki do piekarnika!
5) Zblenduj wszystko co masz w misce na gładką masę, którą następnie przelej do foremki.
Tak powinien wyglądać efekt twoich dotychczasowych działań:
6) Wstaw blaszkę z masą do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut.
7) Zrób test patyczka, czyli wbij drewniany patyczek/wykałaczkę w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
8) Wyjmij ciasto i daj mu trochę ostygnąć.
9) Samo ciasto bez dodatków jest pyszne, ale jeśli chcesz, udekoruj je lub dodaj dodatki, jakie tylko lubisz. Możesz posypać ciasto słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, amarantusem ekspandowanym, zrobić polewę, dodać owoce lub podać ciasto z lodami. Liczę na twoją kreatywność! :)
10) Zajadaj ze smakiem i koniecznie podziel się z bliskimi! SMACZNEGO!
Oto efekt końcowy i mój fit murzynek:
Jak widzicie, nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby upiec to cudeńko. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zblendować, upiec, a potem już tylko rozkoszować się fit ciachem.
Zapewniam, że nie da się rozpoznać, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola, więc bez obaw, bo w ogóle jej nie czuć. To ciasto to mój absolutny hit. Uwielbiam je i gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkie wypieki, to sięgam po ten przepis. Dodatkowo fit murzynek ma super makro, więc czasami zjadam nawet całą blaszkę na kolację :).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g FIT MURZYNKA BEZ DODATKÓW:
Wartość energetyczna: 154 kcal
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 15,5 g
Białko: 9 g.
Dajcie znać, czy podoba wam się przepis i koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków!
Comments