top of page
MeetFit

Fit murzynek

Zaktualizowano: 9 lip 2020

Tym przepisem po prostu muszę się podzielić. Co powiecie na murzynka w wersji fit?

Powiem tylko tyle, to ciasto to petarda! Jest banalne i szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne, słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Dokładnie te słowa przychodzą mi do głowy, kiedy o nim myślę. Fit murzynek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, na pewno przypadnie do gustu łasuchom dbającym o linię! Nie będę Cię dłużej przekonywać, zobacz jak prosto przyrządzić to ciasto, zabieraj się do pieczenia, a potem spróbuj i sam/a oceń! :)


POTRZEBUJEMY:

  • 255 g ugotowanej czerwonej fasoli (jedna puszka);

  • 100 g banana (jedna, średniej wielkości sztuka);

  • 160 g całych jaj (3 sztuki);

  • 9 g oleju kokosowego (1 łyżeczka);

  • 20 g suszonych daktyli;

  • 20 g kakao (2 łyżki);

  • 20 g erytrytolu (2 łyżki);

  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki);

  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka);

  • szczypty soli.

FIT MURZYNEK KROK PO KROKU:


1) Przerzuć fasolę z puszki na sitko i przepłucz dokładnie wodą. Następnie wrzuć umytą fasolę do dużej miski.


2) Do miski dodaj: pokrojonego w plasterki banana, całe jaja, olej kokosowy, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, kakao, erytrytol, cynamon, sodę i szczyptę soli.

W tym momencie twój fit murzynek powinien wyglądać tak:

3) Na razie ciasto wygląda mało apetycznie, dlatego teraz wyjmij blender oraz ustaw piekarnik na 180 stopni.


4) Przygotuj sobie foremkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kucharski tip: przypnij papier spinaczami do prania, będzie łatwiej przelać masę. Nie zapomnij ich zdjąć przed włożeniem blaszki do piekarnika!

5) Zblenduj wszystko co masz w misce na gładką masę, którą następnie przelej do foremki.


Tak powinien wyglądać efekt twoich dotychczasowych działań:

6) Wstaw blaszkę z masą do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut.


7) Zrób test patyczka, czyli wbij drewniany patyczek/wykałaczkę w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.


8) Wyjmij ciasto i daj mu trochę ostygnąć.


9) Samo ciasto bez dodatków jest pyszne, ale jeśli chcesz, udekoruj je lub dodaj dodatki, jakie tylko lubisz. Możesz posypać ciasto słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, amarantusem ekspandowanym, zrobić polewę, dodać owoce lub podać ciasto z lodami. Liczę na twoją kreatywność! :)

10) Zajadaj ze smakiem i koniecznie podziel się z bliskimi! SMACZNEGO!


Oto efekt końcowy i mój fit murzynek:

Jak widzicie, nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby upiec to cudeńko. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zblendować, upiec, a potem już tylko rozkoszować się fit ciachem.


Zapewniam, że nie da się rozpoznać, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola, więc bez obaw, bo w ogóle jej nie czuć. To ciasto to mój absolutny hit. Uwielbiam je i gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkie wypieki, to sięgam po ten przepis. Dodatkowo fit murzynek ma super makro, więc czasami zjadam nawet całą blaszkę na kolację :).


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g FIT MURZYNKA BEZ DODATKÓW:

Wartość energetyczna: 154 kcal

Tłuszcz: 5 g

Węglowodany: 15,5 g

Białko: 9 g.

Dajcie znać, czy podoba wam się przepis i koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków!


10 155 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page